O pudlama

PORIJEKLO

Kada govorimo o pudli, govorimo zapravo o jednoj od najstarijih pasmina, koja se pojavljuje tridesetih godina prije Krista na grčkim novčićima i u unutrašnjosti rimskih grobnica, ali prvi pisani dokument o postojanju ove pasmine potječe iz 15. stoljeća.

Kao domovinu nastanka i razvitka ove pasmine danas priznajemo Njemačku, Francusku i Rusiju, iako su se psi iz tih zemalja razlikovali u dlaci i konstituciji i svaka od tih zemalja pokušavala je razviti pasminu s određenom svrhom.

Tako su pudle s područja Rusije građom podsjećali na Greyhounda – velikog engleskog hrta, pudli s područja Njemačke razlikovani su po dva tipa dlake-kovrđave i upredene, a Francuska je svakako najviše pridonijela razvoju i formiranju ove pasmine, pa ju i danas spominjemo kao zemlju porijekla.

Pudl u Francuskoj imao je posebno mjesto u životu francuza – na dvorovima, u građanskim domovima i na bojištu. Naziv pudl dolazi zapravo od njemačke riječi PUDEL= pljusnuti u vodu, budući je prvotno korišten kao retriver, pas koji je donosio plijen iz vode.

KARAKTERISTIKA PASMINE

Pudla je pas kojeg karakterizira svestranost, koji je u povijesti korišten kao lovački pas, pas kojeg smo susretali u cirkusima, vučni pas , terapijski pas -za rad s hendikepiranim osobama, pas vrlo uspješan u agylitiju, možemo reći pas za svačiji ukus.

Karakterizira ih elegantan izgled, snaga, izdržljivost, izuzetna inteligencija, brza sposobnost učenja, prirodna znatiželja i volja da ugode ljudima.

Svi koji imaju iskustva s pudlama, mogu potvrditi da je pudl odličan pas čuvar, da su vrlo srčani i glasni kada treba «obraniti»svoj dom i imovinu.

Pudle su psi koji zahtijevaju dosta aktivnosti, bilo da su to duže šetnje ili donošenje loptice, a ako uz to još ukomponiramo i kratke vježbice i zadatke vaša pudla zadovoljit će svoju želju za učenjem i svladavanje novih zadataka, što je vrlo bitno za njeno mentalno zdravlje i stabilnost.

Pudla je pas koji rado surađuje sa djecom, ali nikako nije zamjena za plišane igračke, te tako i nije pogodna za djecu manjeg uzrasta.

Manji predstavnici ove pasmine-toy i patuljasti nešto su energičniji i aktivniji, dok su srednji i veliki pudl malo umjereniji u temperamentu.

Pudla je pas koji je vrlo prilagodljiv na druge pse i pasmine a također i na druge životinjske vrste, ali nikako ne može živjeti bez ljudskog društva.

Ono što smatramo velikom prednosti ove pasmine svakako je njegova dlaka, koja ne otpada, njegova koža koja nema karakterističan miris, i mnogobrojne mogućnosti u odabiru frizura, ali sve je to i rezultat uloženog vremena koje ćemo odvojiti za njegu dlake-za redovito četkanje, kupanje i šišanje.

Za dlaku je vrlo bitno da je uvijek prohodna i bez čvorova, jer ona osim estetske svrhe ima zaštitnu ulogu ljeti i zimi.

To su psi koji izuzetno dobro toleriraju vodu, tako da im je kupanje potrebo najmanje jednom mjesečno, a za izložbene primjerke i češće, a sve one teorije o kupanju dva puta godišnje i slično, čista su naklapanja ljudi koji se ne razumiju u pasminu i zato savjete potražite kod uzgajača i dobrih znalaca pasmine.

VELIČINE

Pudle dolaze u četiri veličine:

toy do 28 cm

patuljaste od 28-35 cm

srednje od 35-45 cm

standard ili kraljevska od 45-60 cm

BOJE

Priznate boje su: bijela, crna, apricot, smeđa, crvena i srebrna.

STANDARD PUDLE broj 172-Caniche

Zemlja porijekla: Francuska

Namjena: Pas za društvo

FCI klasifikacija:

grupa 9, psi za društvo i pratnju

sekcija 2-pudl

  • Hrvatski
  • English

Kontaktirajte nas...

NATAŠA ŽIC-IVANČIĆ
KRASICA 119 B
51224 KRASICA
CROATIA
e- mail: moretto.fiumano@gmail.com
mob: +385 91 5763 777